Számos izgalmas, nívós rendezvénnyel tisztelgett az Egri Bikavér, a Hungarikum vörösbor előtt idén az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat: bemutatkozott a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior közösségi bor, valamint átadták az Egri Bikavérért-díjakat.

Tíz napon keresztül Eger városának éttermei az Egri Bikavér Gasztronómiai Napok  keretében kínálnak az Egri Bikavérekhez ételeket és boros attrakciókat. Az ünnepi napok időtartama alatt megtekinthető az Eger, Bor, Bikavér képzőművészeti kiállatás is az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának aulájában, ahol 37 művész 44 műalkotását láthatják az érdeklődők. 

 

A programsorozat kiemelt eseménye volt a Líceumban október 20-án megtartott Egri Bikavér Gálaest, amelyen Macsinka János Gundel-díjas séf fogásai kerültek az asztalra Egri bikavérek társaságában.

 

A vendégeket dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte, beszédében kiemelve: a többszörösen eredetvédett, Hungarikum Egri Bikavér korábban nem látott összefogásra is ösztönözte az egri borászokat, amikor megalkották a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior közösségi bort az egri remete halálának 100. évfordulójára. 

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – gratulálva a kezdeményezéshez és a programsorozathoz – úgy fogalmazott: öröm látni, hogy Egerben, a magyar bor egyik legfontosabb fellegvárában ilyen élénk szakmai élet zajlik.

A borest során Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kiemelte az összefogás jelentőségét, és beszélt a Gárdonyi 100 összefogás borok nemes céljairól is, hangsúlyozva, hogy a borok értékesítéséből származó bevételt részben a Gárdonyi Géza Emlékház kapja meg, részben pedig az Egri borvidék marketingjére fordítják.

Az est során Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is köszönetet mondott a nagy írónkról való méltó megemlékezésről és gratulált az egri borászok nemes összefogásához.

 

A Gálaest kiemelt ünnepi pillanata volt az Egri Bikavérért díjak átadása. – Az elismerés az Egri Borvidék által megfogalmazott KÖSZÖNET az Egri Bikavér fejlesztésében áldozatos munkát végző személyek részére – mondta Dr. Lőrincz György az Egri Bikavér Lovagrend elnöke. 

Az idei esztendőben Kühne Gábor újságíró, a Heves Megyei Hírlap és a heol.hu főszerkesztője, Mészáros Gabriella, és posztumusz néhai férje, Rohály Gábor nemzetközi borakadémikusok, és Csutorás Ferenc borász, az „Egri Bikavér – Egy legendás bor története” című könyv szerzője vehették át az elismerést.

Az est során bemutatkozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem új borcsaládja, az Academia.

A rendezvénysorozat kiemelt állomásai október 21-én a szépasszony-völgyi Egri Bikavér Pincetúra, amelyen a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak, valamint az Egri Bikavér Nagykóstoló a Líceumban, ahol a helyi borászok személyesen mutatják be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket.