Forrás: Egri Borvidék Hegyközségi Tanács

Bortípusok:

  • Classicus bikavér
  • Superior bikavér
  • Grand superior bikavér

Engedélyezett szőlőfajták
Classicus bikavér
Bíbor kadarka, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Turán, Zweigelt
Superior bikavér és Grand superior bikavér
Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Turán, Zweigelt

Maximális hozam

Classicus bikavér
100 hl/ha seprős újbor, Kézi szüret esetén: 13.6 t/ha szőlő, Gépi szüret esetén: 13,1t/ha szőlő
Superior bikavér
60 hl/ha seprős újbor, Kézi szüret esetén: 8,1 t/ha szőlő, Gépi szüret esetén: 7,8 t/ha szőlő
Grand superior bikavér
35 hl/ha seprős újbor, Kézi szüret esetén: 6,0 t/ha szőlő, Gépi szüret esetén: 5,6 t/ha szőlő

A szőlő minimális cukortartalma (minimális potenciális alkoholtartalom)

Classicus bikavér
10,60 %vol, (17 MM°): Bíbor kadarka, Blauburger, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Turán, Zweigelt
12,08 %vol (19 MM°): Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah

Superior bikavér és Grand superior bikavér
12,83 %vol (20 MM°) minden szőlőfajta esetében

Analitikai előírások

BortípusMinimális összes alkoholtartalom [%vol]Összes savtartalom [g/l]Maximális illósavtartalom [g/l]
Classicus bikavér11,54,6-7,01,2
Superior bikavér ésGrand superior bikavér12,54,6-7,01,2

A maximális összes cukortartalom 5g/l lehet.

Borászati eljárások

Classicus bikavér
· A szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni;
· a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
· a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni, kivéve: Blauburger, Kadarka, Kékoportó, Turán fajták borait.

Házasítási szabályok:
· legalább négy szőlőfajta bora házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
· a Kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
· a Turán és Bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot

Superior bikavér és Grand superior bikavér

· A szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni;
· a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető;
· a bort legalább 12 hónapig fahordóban kell érlelni;

Házasítási szabályok:
· legalább négy szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
· a Kékfrankos fajta arányának 30 és 65% között kell lennie, a házasításban ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie;
· a Turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 10%-ot.

A szüret időpontjának meghatározása: a szőlőfajták szőlőtermésének érettségét az illetékes hegybíró állapítja meg, ennek alapján határozza meg a fajta szüretének első napját.

Érzékszervi jellemzők

Classicus bikavér
Olyan gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő, Kékfrankos alapú, száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és íz világgal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

Superior bikavér
Olyan, a Classicus Egri vörösboroktól mélyebb, a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő kiemelkedő minőségű, Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és íz világgal rendelkezik, de nem lehet tanninhangsúlyos. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik, azonban a hosszú hordós és palackos érlelés következtében érett, testes bor. Komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

Grand superior bikavér
Testes, gazdag telt vörösbor, melynek színárnyalata és színmélysége a gránátvörös színtől a mély rubin színig terjed. A bor házasításában kötelezően használt kékfrankos miatt a többi vörösbor házasítástól eltérő egyedi száraz vörösbor házasítás. Illatában és ízében gazdagon tartalmaz fűszeres és gyümölcs aromákat is. Jellemzően ízhosszú bor tanninhangsúlyosság nélkül. A dűlő feltűntetésével forgalmazni kívánt borokra sok esetben elsősorban az egyedi karakter (pl. ásványosság) a jellemző. A hosszú hordós és palackos érlelés következtében erőteljes érlelési aromákkal is rendelkezhet. Komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

Az Egri Bikavér termeléséhez felhasználható szőlőfajták

Blauburger
Kékoportó és Kékfrankos keresztezésével állították elő Ausztriában. A közepes érésű fajták közé sorolják. A Kékfrankosnál előbb szüretelhető. Bora színanyagban gazdag, finom csersavtartalmú, kissé fűszeres és harmonikus ízű. Az új bora viszonylag gyorsan fejlődik. Házasításban előszeretettel használják a Kékoportó helyettesítésére.

Bíbor kadarka
Kadarka és Muscat Bouschet keresztezésével állította elő Kozma Pál és Tusnádi József 1948-ban. Hosszú tenyészidejű, késői, festőlevű szőlőfajta. Nehezen gyűjti a cukrot, savtartalma határozottabb.

Cabernet franc
Régi francia fajta, mely az egész világon elterjedt. Hosszú tenyészidejű, késői érésű szőlőfajta. Kedveli a meszes, magas agyagtartalmú talajokat, de kedvező vízellátottság mellett homoktalajon is kiváló minőségű termést adhat. Művelése azonban sok zöldmunkát kíván. Bora szépe színű, fajtajelleges, kellemesen fanyar, bársonyos és testes. Domináns ízei: eper, grillezett paprika, vörös szilva, murva, csilipaprika.

Cabernet sauvignon
Francia eredetű világfajta. A Cabernet franc és a Sauvignon blanc természetes hibridje. Kifejezetten erős növekedésű késői érésű fajta. Legeredményesebben alacsony vízszolgáltató képességű, gyorsan melegedő talajokon termeszthető. A Cabernet franc-nál kevesebbet terem. Bora szép színű, finom illatú, magas extrakt-tartalmú, cserzőanyagban gazdag, bársonyos és testes. Nagyon fontos, hogy jó érettséggel szedjük, egyébként a borának túlzottan fűszerpaprikás tónusa lesz. Domináns ízei hűvösebb éghajlaton ribizli, fekete ribizli, meggy, olykor fekete cseresznye, sütemény-fűszerek és cédrus.

Kadarka
Hazánkba a török hódoltság idején került Kis-Ázsiából. Valószínűleg a törökök elöl menekülő délszlávok hozták magukkal. Hosszú tenyészidejű, késői érésű fajta. Igénytelen, edzett és jól tűri a szárazságot. Fagyérzékenysége miatt inkább védett fekvésekbe való. Rothadásra igen hajlamos. Bora fajtajelleges, fűszeres illatú és zamatú, színanyagban szegényes. Az egri kötött talajon érett szőlőből termelt bora igen testes

Kékfrankos
Többnyire csak az Osztrák-Magyar Monarchia területén termesztik. Leginkább hazánkban terjed el. Az Egri borvidék elsőszámú kékszőlője. Közép-kései fajta. Jól és megbízhatóan terem. Nagybort azonban csak gondosan megválasztott fekvésekben ad. Bora fajtajelleges, kellemes zamatú, fanyar, kissé keményebb, nyersebb karakterű.

Kékoportó
Európában elsősorban a szőlőtermesztés északi határa közelében fekvő országokban termesztik. Korai érésű szőlőfajta, mely inkább melegebb fekvést kíván. Rothadásra kifejezetten hajlamos. Bora kellemes, lágy karakterű finom csersav tartalommal.

Menoire
Hazánkba Mathiász János hozatta valószínűleg Medoc környékéről. Rövid tenyészidejű, korai érésű fajta. Darazsak és a madarak igen kedvelik és nagyon érzékeny a rothadásra is. Bora fűszeres illatú és zamatú finom csersav tartalommal.

Merlot
Bordeaux környékéről származik és e borvidék máig is legjelentősebb fajtája. Hazánkba a filoxéravész idején került. Hosszú tenyészidejű, késői fajta. A virágzáskori időjárásra érzékeny, kedvezőtlen évjáratokban rosszul termékenyül. Igényes a fekvésre, a talaj tápanyag- és víztartalmára. Fagyérzékeny. Bora gazdag zamatú, bársonyos csersavtartalmú és harmonikus. Domináns ízei: málna, fekete cseresznye, szilva, csokoládé.

Pinot noir
Őshazája Franciaország. Korábbi érésű szőlőfajta, mely érzékenyen közvetíti a termőhelyet és sokoldalú a felhasználhatósága is. Nem csak kiváló vörösbor, hanem jó minőségű rozé és pezsgő is készíthető belőle. Vörös bora rubinvörös színű, finom zamatú, izgalmas, az Egri borvidéken kimondottan kedves. Domináns ízei: tőzegáfonya, cseresznye, málna, szegfűszeg, gomba.

Syrah
A világban sok helyen termesztik, legnagyobb felületen Franciaországban terjedt el. Termőképessége jó. Bora jó minőségű és érlelésre alkalmas. Illata finom és fűszeres, ízben gazdag zamatú, bársonyos tapadású és viszonylag lágy. Domináns ízei: áfonya, szilva, tejcsokoládé, dohány.

Turán
Fajhibrid szőlő. A Bikavér 8 (Teinturier x Kadarka) és Gárdonyi Géza (Medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével állította elő Csizmazia József és Bereznai László 1964-ben. Korai érésű szőlőfajta, mely a védett és meleg helyet kedveli. Festőlevű szőlő, azaz a vörösborszőlő-fajtákra jellemző színanyagok a bogyó húsában is megtalálhatóak, nemcsak a héjában. Bora csersavban gazdag, mélyvörös színű, fűszeres zamatú és kissé lágy karakterű.

Zweigelt
Kékfrankos és Szent Lőrinc keresztezésével állította elő Zweigelt Ausztriában. Közepes érésű fajta, mely kedveli a mély, tápdús talajokat. Olykor egyenetlenül érik és színeződik. Bora jellegzetes zamatú, kissé lila árnyalatú. Az utóbbi időben jelentősége visszább szorult.

Recommended Posts